Kuchnia

Dania z kurczaka

Mumia czyli kurczak z boczkiem i pieczarkami w cieście francuskim

http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10312335775/
http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10312336455/
http://www.flickr.com/photos/103700193@N07/10312336915/

Składniki na 4 porcje:

2 piersi z kurczaka
4 duże plastry boczku
ok. 300g pieczarek
2 cebule
8 plastrów żółtego sera
sól, pieprz
2 łyżki oleju
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
500g ciasta francuskiego
1 jajko roztrzepane do posmarowania
ziarna sezamu do posypania
masło sklarowane do smażenia


Piersi przekroić wzdłuż. Zamarynować w oliwie wymieszanej z papryką i przyprawą warzywną. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażyć je na maśle i doprawić.

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 20x15cm. Boki prostokąta ponacinać w paski o szerokości ok. 2cm w taki sposób by środkiem zostawić pas o szerokości ok 5cm. Układamy teraz kolejno: pierś z kurczaka, pieczarki, ser żółty i boczek. Następnie zawijać ponacinane paski naprzemiennie na siebie. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut w temp. 200 stopni. Mumie powinny być ładnie wypieczone na złoto. Podawać z ulubionymi sałatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation