Kuchnia

Dania z kurczaka

Limonkowy kurczak w kokosach z mango


Składniki dla 2 osób:

250 g piersi kurczaka,
pół szklanki wiórków kokosowych,
duże mango,
limonka,
jajko,
pół szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
imbir,
chili pieprz cayenne,
curry,
sól,
czarny pieprz,
listki rukoli (opcjonalnie).


Wykonanie:

Limonkę parzymy w gorącej wodzie, osuszamy, dzielimy na pół. Ścieramy skórkę z jednej połówki, a z drugiej wyciskamy sok.
Filety myjemy i dzielimy na porcje (najlepiej na plastry grubości około 1 cm). Prószymy skórką z limonki, solą, pieprzem, curry, imbirem, chili. Skrapiamy sokiem z limonki.
Jeśli mamy czas, możemy teraz odłożyć mięso do lodówki na 30 min, żeby lepiej wchłonęło przyprawy i limonkę, ale możemy też od razu panierować, bo limonka i zestaw przypraw, które tutaj występują są dość intensywne.
Kawałeczki kurczaka panierujemy najpierw w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w wiórkach kokosowych. Układamy na patelni z rozgrzanym olejem, smażymy na rumiano.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki.
Limonkowo-kokosowego kurczaka układamy na talerzach razem z mango i dekorujemy listkami rukoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation