Kuchnia

Pierogi / naleśniki

Pierogi pieczone nadziewane kaszą kuskus

Składniki
Kuskus
Ciasto
1/2 kg mąki
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
5 dkg drożdży
1 dkg cukru
8 łyżek śmietany
15 dkg margaryny lub masła
Nadzienie
1/2 szkl. kaszy Kuskus Kupiec
1 por
4 pieczarki
1 marchew
1szkl. groszku zielonego może być mrożony
Sos jogurtowy
jogurt, szczypiorek,oliwa,sól, pieprz

Przygotowanie


Sposób przygotowania?

Ciasto

Drożdże mieszamy ze śmietaną. Dodajemy trochę mąki, soli i cukru. Mieszamy i odstawiamy w cieple, aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski dajemy mąkę, jajko, dwa żółtka, resztę cukru i soli, miękką margarynę oraz rozpuszczone drożdże. Mieszamy i wygniatamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką aż ciasto urośnie. Później wałkujemy na grubość ok pół cm i kroimy na kwadraty. Nakładamy farsz i składamy tak aby powstały trójkąty. Pieczemy w piekarniku aż ciasto się zarumieni. Pierogi przed upieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Będą wtedy bardziej rumiane.

Nadzienie

Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa myjemy, kroimy i blanszujemy z oliwą na patelni. Zamrożony groszek wystarczy włożyć na trzy minuty do gorącej wody i po odsączeniu również zblanszować. Mieszamy z kuskusem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sos jogurtowy.

Szczypiorek myjemy i siekamy. Mieszamy z jogurtem. Można dodać trochę oliwy z oliwek. Doprawiamy solą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation