Kuchnia

EAT ME / DRINK ME

Mini pizze ze szpinakiem i pomidorem

Składniki (5 sztuk):
370g mąki pszennej (użyłam 100g żytniej)
7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz:
½ szklanki pulpy pomidorowej np. z kartonika
1 pomidor
garść świeżego szpinaku
kulka mozzarelli
sól, pieprz, suszona bazylia

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić w robocie kuchennym lub ręcznie, dobrze ugniatając. Jeśli będzie zbyt kleiste, to podsypywać mąką. Gdy będzie odchodzić od misy, wyjąć ciasto na stół, podzielić na 5 części, z każdej uformować kulkę, i rozwałkować na mini placek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na czas przygotowania farszu.
Pokroić mozzarellę i pomidora, a szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Pulpę pomidorową wymieszać z ½ łyżeczki bazylii, doprawić solą i pieprzem
Na cieście rozsmarować pulpę pomidorową, ułożyć liście szpinaku, na nich po dwa kawałki mozzarelli i po jednym kawałku pomidora. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180' i piec przez 15minut (najlepiej z termoobiegiem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation