Kuchnia

Smakowe inspiracje

Zapiekanka ryżowa z cukinią, mozzarellą i pulpecikami

Składniki:
3 woreczki ryżu basmati - czyli 300 g
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
0,5 kg mięsa mielonego - u mnie samodzielnie zmielona szynka wieprzowa
3 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki mleka
4 jajka
sól, pieprz i curry do smaku
200 ml śmietany kremówki
800 ml bulionu z warzyw
1 mała cukinia
1 opakowanie kulek mozzarelli - około 10-12 kuleczek
świeży tymianek i oregano

Przygotowanie:
- przygotować formę do zapiekanki: wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą, wysypać równomiernie ryż
- do miski wbić 1 jajko, dodać mleko, rozmącić, wsypać do tego otręby, namoczyć je, dodać mięso, sól, pieprz i curry - po około 0,5 łyżeczki z każdej przyprawy i dokładnie wymieszać, wyrobić
- tworzyć pulpeciki, układać na ryżu, ja stworzyłam 2 półkola z większymi i mniejszymi pulpecikami
- cukinię umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką
- pozostałe jajka - sztuk 3 wybić do miski i dokładnie rozmącić razem ze śmietaną
- połączyć masę jajeczną z ostudzonym bulionem i cukinią,wylać delikatnie pomiędzy pulpeciki - ja to robiłam dużą łyżką
- poukładać pomiędzy kulki mozzarelli
- posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec tak około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 45-50 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation