Kuchnia

sosy, dipy

sos bombay curry
Składniki:
- 200g majonezu
- 1 banan
- 40 g rodzynek sułtańskich
- 30 g płatków migdałów
- ½ łyżki miodu
- 1-2 łyżki pasty curry (można zastąpić przyprawą curry wymieszaną ze szczyptą chili albo innej ostrej przyprawy)
- sól
- 70 ml wrzątku

Bombay curry
Przygotowanie:
Rodzynki wrzucić do garnuszka i zalać wrzątkiem. Chwilę gotować. Dodać część pasty curry i miód. Dokładnie wymieszać.

Sos z bananami i curry
Majonez przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, rodzynki oraz 4-5 łyżek płynu z gotujących się rodzynek. Dodać migdały oraz obrane i pokrojone w plasterki banany. Delikatnie wymieszać.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody z gotujących się rodzynek. Wymieszać. Ewentualnie doprawić pozostałym curry (albo sproszkowanym curry, dzięki któremu sos nabierze bardziej żółtego koloru) aż do uzyskania odpowiedniego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation