Kuchnia

Żarełko

Maxi King Cake


Receptura:
200 g biszkoptów pokruszonych
100 g masła niesolonego
4 łyżki Nutelli

Wymieszaj pokruszone na piasek biszkopty razem z roztopionym masłem i Nutellą. Wyłóż okruchami dno i brzegi tortownicy o średnicy 20 - 23 cm. Aby ciasto łatwiej można było wyjąć z formy powinna mieć wyciągane dno, dodatkowo też wyłóż ją papierem do pieczenia. Teraz wstaw ciasto do lodówki, aby masło stężało i okruchy biszkoptów skleiły się.

4 łyżki kajmaku (400 g) - dulce de leche
Możesz przygotować własny kajmak (dulce de leche) gotując przez 3 godziny zamkniętą puszkę mleka skondensowanego w garnku z wrzątkiem.

400 g mleka w proszku
200 ml mleka świeżego
200 g miękkiego masła niesolonego
200 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko świeże zagotuj razem z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Odstaw do wystudzenia. Wystudzoną masę zmiksuj na gładki krem razem z mlekiem w proszku tak, aby nie było grudek.

100 g orzechów laskowych

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

100 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki lub mleka

Rozpuść czekoladę ze śmietaną lub mlekiem w mikrofali (ok. 2 min.). Do gorącej czekolady wsyp posiekane orzechy.
! Polewę przygotuj dopiero kiedy ciasto będzie gotowe.

Montaż :)
Na schłodzone w lodówce ciasto wyłóż połowę mlecznego kremu, a następnie masę kajmakową (dulce de leche). Na tej warstwie rozsmaruj równomiernie drugą część mlecznej masy i wstaw do lodówki. Teraz przygotuj czekoladę z orzechami. Gotową polewę czekoladową wyłóż na wierzch tortu. Wstaw ciasto do lodówki na 2 - 3 godziny, żeby wszystkie masy zastygły.
Tort najsmaczniejszy będzie jeśli wyjmiesz go z lodówki na minimum godzinę przed planowanym podwieczorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation