Kuchnia

Kulinaria

Placki po węgiersku

Składniki
Placki ziemniaczane:
10 niedużych ziemniaków
jajko
ok 1/3 szkl mąki
sól, pieprz, majeranek
1 mała cebula

Gulasz:
50 dag mięsa wieprzowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
3 plastry papryki marynowanej
5 dużych pieczarek
3 łyżki przyprawy do karkówki
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
3 łyżki mąki
olej do smażenia


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do karkówki. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Na ok 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.
Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć duże placki.

Gorące placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem i złożyć. Podawać z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation