Kuchnia

Wigilia

Karp w panierce z płatków owsianych i orzechów

Nawigilijnym stole nie może zabraknąć karpia. Polecam rybę przyrządzoną w panierce z płatków owsianych i orzechów. Tak przygotowanego chrupiącego i aromatycznego karpia można podawać nie tylko w czasie Świąt.

Składniki:
· świeży karp
· sok z cytryny
· sól
· biały pieprz
· mąka
· jajko
· 2 łyżki mleka
· 1 część bułki tartej
· 3 części płatków owsianych
· 2 części posiekanej natki pietruszki
· 2 części posiekanych orzechów włoskich
· masło (można pominąć)
· olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:
· cytryna

Karpia oprawić, oczyścić, podzielić na porcje wg uznania, umyć i osuszyć. Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić na 30 minut. Z bułki tartej, płatków owsianych, orzechów i natki pietruszki przygotować panierkę. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka.

Karpia obtoczyć w mące, w jajku i w panierce. Rybę kłaść na patelnie z rozgrzanym olejem i łyżką masła (dodaję masło dla smaku) i smażyć na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż karp pięknie się zarumieni.
Tak przygotowanego karpia można także smażyć w głębokim oleju.

Cytrynę przekroić na pół i usmażyć na patelni do grillowania i podawać razem z rybą.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Na podstawie programu Okrasa łamie przepisy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation