Kuchnia

serniki

Sernik dyniowy - cudownie lekki


2 szklanki = ok. 650g pure z dyni
750g tłustego twarogu sernikowego (np.czerwona Piątnica w wiaderku)
40g mąki ziemniaczanej
5-6 jajek (ok 340g masy jajecznej)
1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka quatre épices*
200g cukru pudru

200g kwaśnej śmietany 18% + 40g cukru

Najpierw przygotuj pure z dyni. Możesz je zrobić na dwa sposoby:
pokroić dynię w kostkę, ułożyć na blasze pokrytej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksować o odmierzyć 2 szklanki, czyli ok 650g.
zetrzeć miąższ z dyni na grubej tarce, włożyć do garnka, dodać ok 3 łyżek wody i dusić na maleńkim ogniu aż całkowicie się rozpadnie - ok 15 minut pod przykryciem i ok 15 min bez przykrycia, by dynia odparowała. Odmierzyć 2 szklanki, czyli ok 650g.
Pure z dyni wystudź, a w międzyczasie przygotuj tortownicę o średnicy 21cm - wyłóż boki i dno papierem do pieczenia, a od zewnątrz dokładnie uwiń folią alu - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, zatem tortownica musi być szczelna.

Zimne pure z dyni wymieszaj w mikserze z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Cały czas ubijając, dodawaj jajka po jednym, potem ekstrakt wanilii, przyprawy, a następnie cukier puder. Przelej masę dyniowo-serową do przygotowanej tortownicy i wstaw do głębszej blachy. Wlej do blachy wrzątek do wysokości ok 2/3 tortownicy. Piecz ok 90-120min w temperaturze 160°C (u mnie podwójny dół i góra).
Gdy poruszysz tortownicę, powierzchnia sernika będzie ścięta i nie będzie drżał środek, wysuń blachę, wylej na wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem i wyrównaj powierzchnię. Wsuń blachę jeszcze na 15-18 minut do piekarnika, a następnie wystaw tortownicę na kratkę, zdejmij zewnętrzną warstwę folii alu i odstaw do całkowitego ostudzenia na ok 3 godziny. Po tym czasie wstaw sernik na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc i nie rozpinając tortownicy). Następnego dnia rozepnij formę, obsyp boki tłuczonymi orzechami laskowymi lub ziemnymi i oprósz z wierzchu cynamonem. Sernik powinien być przechowywany w lodówce.

Podpowiedź - jeśli wolisz, by spód sernika był mniej wilgotny, możesz wylewać masę serową na przygotowany spód ciasteczkowy wyłożony na dnie tortownicy: utłuczone 150 ciasteczek maślanych, czekoladowych lub digestiwe, wymieszanych z 50g roztopionego masła.

* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi imbir, goździki, pieprz i gałka muszkatołowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation