Kuchnia

Vegan

Zapiekanka z czerwonej soczewicy i cukinii

2 cukinie (ok. 500 g)
1 średnia cebula
1/2 szkl. (60 g) ziaren słonecznika
1/3 szkl. (40 g) siemienia lnianego
1/3 szkl. (40 g) mąki gryczanej lub groszkowej (ew. innej)
250 g suchej czerwonej soczewicy
4 łyżki oleju kokosowego lub oliwy oliwek
1,5-2 łyżeczki soli
3/4-1 łyżeczka pieprzu

Soczewicę dokładnie opłukać i ugotować, ale tak, aby jej nie rozgotować, maksymalnie 10 min. Piekarnik włączyć na 190° C. Cebulę pokroić w kostkę u usmażyć na oleju, aż będzie złocista. Cukinię umyć i zetrzeć do dużej miski na tarce o grubych oczkach. Zmielić słonecznik i siemię, wsypać do miski z cukinią. Na końcu dodać dobrze odcedzoną soczewicę, mąkę i przyprawić. Najlepiej masę wyrobić gołymi rękoma. Wysmarować formę do pieczenia 20 x 20 cm tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać z wierzchu. Piec ok. 40-45 min, aż wierzch się zarumieni.
Sos z avocado (a la majonez)
2 miękkie avocado
2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Avocado i czosnek obrać. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation