Kuchnia

Vegan

Składniki
(na małą tortownicę o śr. 18 cm):

2 szkl. migdałów, namoczonych przez noc
ok. 12 suszonych daktyli
2 kostki tofu naturalnego (2 x 180 g)
1/2 szkl. cukru pudru
łyżka soku z limonki lub cytryny
aromat waniliowy
330 ml dżemu truskawkowego


Migdały dokładnie odsączyć z wody i zmielić je razem z pokrojonymi drobno daktylami. Ja brałam garść migdałów i trochę pokrojonych daktyli i wrzucałam je do młynka do mielenia. Jak ktoś ma dobry mikser ręczny, to może spróbować nim zmielić. Mój ostatnio zaczął dymić ;)
Następnie trzeba zmielić tofu i najlepiej zrobić to w maszynce do mielenia i to dwa razy, aby masa była delikatna. Po zmieleniu tofu stwierdziłam, że można przepuścić przez maszynkę zmielone migdały. Trud się opłacał, bo otrzymałam bardziej delikatną masę.Całą masę migdałową należy wyłożyć w posmarowanej olejem tortownicy i dobrze wyrównać powierzchnię łyżką. Na masę wyłożyć dżem i również równo rozsmarować. Na końcu położyć tofu zmieszane z cukrem pudrem, sokiem z limonki kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Ciasto z wierzchu można ozdobić jeszcze owocami. Najlepiej przed zjedzeniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation