Kuchnia

Vegan

Składniki (na 12 sztuk):

1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżeczki zmielonego lnu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szkl. mleka sojowego niesłodzonego
2 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 łyżeczki olejku migdałowego
0,75 szkl. brązowego cukru
0,5 szkl. kandyzowanych skórek pomarańczy
kawałek imbiru (trochę grubszy niż kciuk)

Wierzch:

0,5 szkl. posiekanych orzechów
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu

eśli nie mamy posiekanych orzechów pod ręką, najlepiej zacząć od przygotowania posypki. Włączamy piekarnik na 180° C. W jednej misce wymieszać mąkę, len, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać mleko, olej, olejek zapachowy i cukier.
Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać. Do ciasta dosypać kandyzowane skórki i starty imbir. Ciasto wyłożyć do foremek i posypać z wierchu orzechami, a na końcu zmieszanym cukrem z cynamonem. Piec ok. 22 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation