Kuchnia

Vegan

Składniki (na ok. 12 sztuk):

korzeń selera (ok. 400 g)
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
ok. 3/4 szkl. (70 g) płatków owsianych
ok. 1 szkl. otrębów pszennych
natka pietruszki lub koperek
sól, pieprz

Płatki owsiane zalać wrzątkiem do poziomu płatek i odstawić. Seler obrać, opłukać i pokroić w większą kostkę. Ugotować (ok. 15 min). Soczewicę dokładnie opłukać w zimnej wodzie i ugotować. Trzeba pilnować, żeby się nie rozgotowała! Cebulę pokroić drobno w kostkę. Ugotowany seler dokładnie odcedzić z wody i rozgnieść tłuczkiem, ale nie na gładką masę. Pozostawić do ostudzenia. Dodać do selera dokładnie odcedzoną i wystudzoną soczewicę, cebulę oraz płatki owsiane. Wszystko razem wymieszać i dosypywać otręby, tak aby powstała zwarta masa. To, ile dosypiemy otrębów, zależy od ilości wody w masie. Im więcej wody odparuje z selera i soczewicy, tym mniej trzeba zagęstnika. W razie rozgotowania się soczewicy, można ją trochę potrzymać na ogniu mieszając. Jako zagęstnika można też użyć mąki kukurydzianej. Masę doprawiamy, można dodać trochę poszatkowanej zieleniny i formujemy kulki lekko spłaszczając. Pieczemy w rozgrzanym do 200° C piekarniku do zarumienienia się, ok. 25 min. Podejrzewam, że kotlety można by było usmażyć, chociaż tego nie próbowałam. Najbardziej smakowały mi w odgrzewane w zupie brokułowo-cukiniowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation