Kuchnia

Vegan

Składniki:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, dwukrotnie opłukanej wrzątkiem
2 szklanki mleka migdałowego, lub innego ulubionego
2 dojrzałe nektaryny, obrane i pokrojone na ćwiartki
2 łyżki syropu z daktyli, syropu z agawy lub innego ulubionego słodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarna wydłubane z połowy laski wanilii
szczypta soli morskiej
Przepis:
Wersja na Thermomix: do naczynia wsypać opłukaną kaszę jaglaną, wlać dwie szklanki wody razem ze szczyptą soli i ugotować kaszę (Varoma, czas 15 minut). Następnie do ugotowanej kaszy dodać nektarynki, syrop daktylowy oraz wanilię i wszystko zmiksować na gładką masę (obroty 5, czas 30 sekund). Następnie miksując na małych obrotach wlać mleko i gotowe.
Wersja analogowa: opłukaną kaszę ugotować w dwóch szklankach wody ze szczyptą soli, gotować na małym ogniu, aby kasza się nie przypaliła. Następnie gorącą kaszę przełożyć do naczynia blendera, dodać nektarynki, wanilię oraz syrop daktylowy i zmiksować na gładką masę. Na koniec powoli wlewać mleko, nie przerywając miksowania i gotowe. Można rozlewać do szklanek od razu, lub chwilę schłodzić w lodówce. Dobrze smakuje posypany szczyptą cynamonu i kurkumy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation