Kuchnia

mniamniusne ...

Ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady i bananami w likierze kawowym

Składniki (porcja na tortownicę o średnicy 23cm):
2 duże banany pokrojone w plasterki
likier kawowy (tak aby przykrył pokrojone banany)
2 szklanki mąki pszennej
250ml jogurtu
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na kawałki

Przygotowanie:
Do płytkiego naczynia przełóż pokrojone banany i zalej likierem, tak aby owoce były zanurzone i pozostaw minimum na 20min. Formę do ciasta (u mnie tortownica 23cm), wyłóż pergaminem (nie jest to konieczne, ale z pewnością wygodne). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*.
W dużej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj jogurt. Po uzyskaniu gładkiej masy, dodaj olej, dokładnie zmiksuj, przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę i cynamon i znów dokładnie zmiksuj. Na sam koniec dodaj czekoladę i wymieszaj łyżką. Gotową masę wlej do tortownicy. Banany wyjmuj z likieru i układaj na wierzchu ciasta ( nie musisz ich odsączać). Piecz w piekarniku (góra + dół) przez około 40minut, pod koniec kontrolując metodą suchego patyczka.
Podawaj z bananami w likierze bądź bez dodatków:)

http://kuchennefantazje.blogspot.se/2012/11/ciasto-jogurtowe-z-kawakami-czekolady-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation