Kuchnia

Fish

Chrupiacy sandacz z salatka z awokado i papryki

Skladniki na 4 porcje:
500 g filetow z sandacza (ze skora)
1 zolta papryka
200 g pomidorokow koktajlowych
4-5 galazek swiezej bazylii
1 dojrzale awokado
3 lyzki soku z cytryny
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
2 lyzki oliwy
350 g ziarnistego twarozku (np. farmerskiego)
chili w proszku

Papryke umyc, usunac pestki, pokroic w nieduze kawalki. Pomidorki umyc, osuszyc, przepolowic. Bazylie oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Awokado przekroic wzdluz na pol, usunac pestke, obrac a nastepnie pokroic na kawalki. Wszystkie warzywa przelozyc do miski.

Sok z cytryny wymieszac z 1 lyzka oliwy, sola i pieprzem. Polac warzywa, delikatnie wymieszac. Na koniec dodac twarozek.

Rybe oplukac, osuszyc, ew. pokroic na 4 kawalki (jesli mamy caly duzy filet). Oproszyc rybe sola, pieprzem i chili w proszku. Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy, wlozyc rybe skora na dol i smazyc 2-3 min. Nastepnie przewrocic rybe na druga strone i smazyc kolejne 2 min.

Salatke wylozyc na talerze, posypac listkami bazylii. Na salatce ulozyc usmazona rybe. Podawac z kuskusem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation