Kuchnia

Fish

Sandacz z kurkami
sandacz (ok. 1 1/2 kg)
200 g kurek
duża cebula
łyżka mąki pszennej
4 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
sól, pieprz
1-2 łyżki białego wina lub wody

Sprawioną rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pokroić na porcje. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Oczyszczone grzyby umyć i osuszyć. Na patelni stopić dwie łyżki masła, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kurki, wymieszać i chwilę smażyć na dużym ogniu. Przełożyć do rondla, posypać pieprzem i solą, skropić winem lub wodą. Na dużej patelni stopić dwie łyżki masła, obsmażyć obtoczone w mące porcje ryby na złoty kolor z obu stron, po czym przełożyć do rondla z grzybami i dusić kilkanaście minut na niewielkim ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation