Kuchnia

amazing cooking

piernikowe muffinki

Składniki (na 12 małych muffinek lub 6 “tulipanów”):

- 1/2 szklanki mąki migdałowej (można zastąpić bardzo drobno zmielonymi, lekko podsuszonymi migdałami)

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki przyprawy do piernika (osobiście przetestowałam ich wiele i Kamis smakuje mi najbardziej)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki maślanki

- 2 łyżki powideł śliwkowych

- 1/2 szklanki miodu

- 1/4 szklanki cukru

- 2 jajka

- 1/2 szklanki oleju

Wszystkie suche składniki mieszamy razem w dużej misce.

Jajko ucieramy razem z miodem i cukrem. Dodajemy maślankę i powidła, mieszamy. Na koniec dolewamy olej i całość miksujemy jeszcze przez chwilę.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy do połączenia na jednolitą masę.

Ciasto przelewamy do papilotek na muffinki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do “suchego patyczka” (ok 20-30 minut). Wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation