Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

ZUPA SZCZAWIOWA

Uwaga
Przygotowanie szczawiu na zupę:
Świeży szczaw przebrać usuwając brzydkie, uszkodzone liście oraz grube końcówki . Dokładnie umyć i odcisnąć z nadmiaru wody. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić szczaw na około 1 minutę. Odsączyć na sitku.
Tak przygotowany szczaw można od razu wykorzystać do przygotowania zupy lub podzielić na porcje 150-200 gramowe i zamrozić w osobnych torebkach foliowych.
Ja zupę widoczną na zdjęciach przygotowałam ze szczawiu zamrożonego jeszcze jesienią.

Składniki: (6 porcji)
Około 150 g sparzonych liści szczawiu (tak jak opisałam powyżej)
1 ½ litra esencjonalnego rosołu/bulionu
1-3 łyżki posiekanego świeżego (lub mrożonego) koperku
Sól i pieprz
2-4 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Do podania:
3 jajka ugotowane na twardo (po połówce do każdej porcji)
Posiekany koperek

Wykonanie:
Do gorącego rosołu dodać sparzony i posiekany szczaw oraz koper. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem zupę wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i posypać posiekanym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation