Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa z pieczonej dyni

70 dag miąższu dyni
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
500-600 ml bulionu warzywnego
śmietana
olej z pestek dyni
4 łyżki podprażonych pestek dyni


Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dynię oczyszczamy, kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i układamy je na blasze wyścielonej pergaminem. Kurkumę, curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą. Taką mieszanką smarujemy każdy plaster dyni, lekko solimy. Pieczemy do miękkości ok. 25 min. Następnie miksujemy dynię, dolewając stopniowo bulion. Każdą porcję zupy dekorujemy śmietaną, olejem oraz pestkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation