Kuchnia

KUCHNIA

Risotto z kurkami
Potrzebujesz: 250 g kurek, 2 łyżki masła, 1 łyżkę oliwy, 1 cebulę, 100 ml białego, wytrawnego wina, 200 g ryżu arborio, 1 litr bulionu wołowego, 100 g mrożonego groszku, sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki

Kurki oczyść i umyj. Większe posiekaj. Cebulę posiekaj. Na patelni przezroczyste oliwę i masło. Dodaj cebulę. Smaż kilka minut, aż zrobi się śliska.

Dodaj kurki i duś aż puszczą soki. Dodaj ryż. Smaż kilka minut, aż ziarenka zrobią się przezroczyste. Dodawaj po 1/2 szklanki bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Na koniec dodaj wino i groszek.
Smaż jeszcze chwilę, aż groszek zrobi się ciepły. Dopraw solą, pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i płatki parmezanu.

Dokładnie wymieszaj. Risotto nie może być gęste. Nałożone na talerz, powinno rozpływać się, a nie trzymać kształt.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation