Kuchnia

yummy

Ciasto z bananami

cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 12 dag
mąka tortowa 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada mleczna 1 szt
czekolada gorzka 1 szt
dżem z czarnej porzeczki 3 łyżki ...ja daje zdecydowanie więcej.
banany 6-7 szt
śmietana 30% lub 36% 750 ml
żelatyna 2 łyżeczki
margaryna 1 łyżka
jajka 2 szt
jajka 4 szt
BISZKOPT:
Białka + 4 łyżki zimnej wody ubić mikserem, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, a na końcu przesiane maki z proszkiem oraz kakao.
Lekko wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut, w 165 stopni C.

Po ostudzeniu biszkopt posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim banany (7-8 sztuk) przekrojone wzdłuż ( lub na plasterki).
750 ml śmietany 36% (może być też 30%) ubić na sztywno z cukrem waniliowym, a na końcu dodać żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w wodzie 1/8 litra – ok. 125 ml).
Rozsmarować na bananach i wyrównać..

POLEWA :
1 czekoladę mleczną i 1 czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej (garnek w garnek), następnie dodać łyżkę margaryny i 2 żółtka. Dobrze wymieszać.

Białka ubić na pianę i dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać i rozsmarować na śmietanie. Trzeba smarowac jak jest jeszcze gorąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation