Kuchnia

drób

Kurczak curry z ananasem w mleku kokosowym

Pyszny, aromatyczny, cudownie rozgrzewający, idealny na chłodny,
zimowy dzień - kurczak w sosie curry.
Ten kremowy, pikantny sos, idealnie pasuje do delikatnego mięsa kurczaka, a dodatek ananasa fantastycznie orzeźwia danie.

Składniki:
500g filetu z kurczaka
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 plastry ananasa
3 łyżeczki curry
200ml mleczka kokosowego
0.5 puszki soku spod ananasa
sól, pieprz, imbir, papryka do smaku
olej do smażenia
1 łyżka mąki

Mięso pokroić w kostkę.
Doprawić solą, pieprzem, podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Ananasa pokroić w kostkę dodać do cebuli, podsmażyć całość.
Ananasa wraz z cebulą połączyć z mięsem.
Dodać sok z ananasa, mleczko kokosowe.
Dodać curry.
Przyprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
Pod koniec duszenia, sos można zagęścić mąką.
Dusić parę minut na małym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation