Kuchnia

mniam!

Sałatka z pieczonym indykiem


Składniki, 1 porcja:

• miseczka liści sałaty, rzymskiej lub zwykłej, roszponka
• 2 plasterki pieczonego indyka
• 1 łyżka żurawiny ze słoiczka
• 2 plasterki sera pleśniowego (brie, kozia rolada, camembert)
• 2 łyżki mielonych migdałów
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• 1 łyżka orzeszków pinii, lekko zrumienionych na patelni
• 1/4 szklanki ziarenek granatu

• opcjonalnie: grzanki z bagietki





Sos:

• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka majonezu
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
• 1 łyżka syropu klonowego
• 4 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Przygotować sos: w miseczce wymieszać oliwę z majonezem, solą, pieprzem i imbirem. Następnie dodać syrop klonowy, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. W salaterce ułożyć porwaną sałatę, liście roszponki, polać sosem i wymieszać. Dodać pierś indyka, żurawinę ze słoiczka. Plasterki sera posmarować oliwą i obtoczyć w mielonych migdałach, obsmażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Ser położyć na sałatce (lub na grzankach z bagietki), posypać orzeszkami pinii i granatem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation