Kuchnia

Wypieki

Wykorzystałam
do biszkoptu:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczyptę soli

1. W prostokątnych 2 formach upiekłam 2 biszkopty z 4 jajek według przepisu na niezawodny biszkopt Babci Zosi

Na masę:
ok. 800 ml śmietany 30%
4 śmietan-fixy
cukier puder do smaku (ok. 3 łyżki)
2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno; dodać śmietan-fixy i cukier puder.

Galaretka:
3 galaretki czerwone
1 szklanka malin
1/2 szklanki jagód
1/2 szklanki porzeczek
3. Galaretkę rozpuścić w 1,2 litra wody, schłodzić.

4. Jeden biszkopt w formie posmarować cienko śmietaną. Rozłożyć owoce i zalać je niewielką ilością galaretki. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
5. Następnie wylać resztę galaretki i znów wstawić do lodówki.
6. Po zastygnięciu, posmarować galaretkę cienką warstwą śmietany i przełożyć biszkoptem (można go poponczować np. herbatą z alkoholem)
7. Na wierzch ciasta wyłożyć resztę śmietany i przyozdobić owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation