Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Skład (8 miseczek):

3 kg miąższu z dyni,
1 słodki ziemniak (batat),
4 nieduże ziemniaki,
2 średnie marchewki,
1 czerwona cebula,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
4 cm korzeń imbiru,
1/2 papryczki chili,
2 łyżeczki sproszkowanej kolendry,
2 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
sól i pieprz,
2 łyżki oleju,
2 puszki mleka kokosowego,
1 litr bulionu warzywnego.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekana cebulę, szalotkę i czosnek oraz pokrojone w kostkę chili i imbir. Wymieszać, posolić i dodać odrobinę cukru i pieprzu. Podsmażyć przez chwilę, dodać kolendrę i gałkę muszkatołową, wymieszać.
Dynie, ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Wymieszać warzywa z mieszanką przypraw i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Następnie zalać wszystko bulionem i gotować do miękkości.
Zdjąć garnek z ognia i dodać mleko kokosowe, wymieszać. Przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę i przelać przez gęste sito. Postawić na kuchence i zagotować jeszcze raz.
Podawać z jogurtem i podprażonym słonecznikiem :) Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation