Kuchnia

kuchnia

SZWEDZKI CHRUPKI TORT MIGDALOWY.

Spody (3 blaty)
100g zmielonych migdałów (orzechów)
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150g cukru
4 białka jaj

Krem:
4 żółtka jaj
100g cukru
200 ml śmietany kremówki
150g masła

opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM lub 1 „rolka” (ok. 10 sztuk) cukierków Werther’s Original (albo innych karmelków mlecznych, np. Bomilla)

Polewa:
100g mlecznej czekolady
ok 50-70 ml kremówki
dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 rolki karmelków

Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić migdały (orzechy) i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C, ostudzić.
Rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas i mieszać żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki lub karmelki. Ja potraktowałam je pałką do ucierania. Chodzi o to, by uzyskać takie „karmelowe drobinki”, które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć „okruszki” na bok.
Masło utrzeć i dodawać powoli masę śmietankową, cały czas miksując na jednolity krem.
Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polać czekoladą roztopioną ze śmietanką. Lekko studzimy naszą polewę, żeby trochę zastygła. Posypać pozostałymi drobinkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation