Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z ananasem i bezą kokosową - Księga Zaklęć Kulinarnych - Onet.pl Blog




Opis: delikatne ciasto z masą o lekkim, lekko-kwaskowym ananasowym smaku z kawałkami ananasów, przykryte górą z bezy kokosowej;

polecam szczególnie dla osób lubiących nieprzesadzone słodyczą wypieki



Pochodzenie: przepis dostałam od koleżanki



Ilość: blaszka o wym. 20/40 cm





Składniki Podstawowe:

gotowy biszkopt z 4 jaj (ja upiekłam "Biszkopt z 4 jaj II")





Składniki Na Bezę Kokosową:

4 białka
3/4 szkl. cukru
200 g wiórków kokosowych





Składniki Na Masę:

1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy na 0,5 l
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
1-2 łyżeczki cukru
woda (tyle, ile zabraknie do 0,5 l płynu)
1 kostka dobrej margaryny do kremów (250 g) lub 1 kostka masła (200 g) lub 50:50 o temp. pokowej





Przygotowanie Bezy Kokosowej:

Ubić/Zmiksować białka na sztywno.
Włączyć piekarnik na 100*C.
Dodawać stopniowo cukier, staje ubijając.
Dodać wiórki kokosowe.
Wymieszać dokładnie.
Wylać białka z kokosem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Włożyć blaszkę do piekarnika.
Zwiększyć temp. w piekarniku do 180*C.
Piec 20-25 min., aż beza nabierze złotego koloru.
Wyjąć ostrożnie, aby beza się nie połamała (najlepiej podkładając jakąś mniejszą niż dno blaszki deskę na placek i podtrzymując ją jedną ręką, a dno blaszki drugą, przechylamy blaszkę z góry na dół, aby placek osiadł na desce).
Ostudzić lekko.




Przygotowanie Masy:

Odsączyć sok z ananasów i zachować go.
Owoce pokroić w kostkę.
Do soku z ananasów dolać tyle wody, aby płyn stanowił 0,5 l.
Połowę płynu wlać do mniejszego garnka/rondla.
Doprowadzić do zagotowania.
Między czasie do pozostałego płynu dodać budyń, mąkę oraz cukier.
Wymieszać dobrze, aby nie było grudek.
Wlać do gotującego się płynu, stale mieszając.
Gotować na średnim płomieniu do momentu, gdy przestanie gęstnieć.
Ostudzić (najszybciej ostygnie, gdy włożymy garnek/rondel z budyniem do zimnej wody i będziemy często mieszać).
Zmiksować masło/margarynę na puszysto.
Dodawać po kolei po łyżce budyniu, miksując.
Dosłodzić cukrem pudrem, jeśli jest taka potrzeba.
Dodać pokrojone wcześniej ananasy.
Wymieszać delikatnie, aby owoce rozeszły się równomiernie po całym kremie.





Przygotowanie Końcowe:

Na biszkopt wyłożyć masę .
Przykryć kokosową bezą.
Włożyć do lodówki.
Kroić,gdy masa całkowicie stwardnieje.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation