Kuchnia

w słoju zaklęte..

Konfitura ze śliwek


Składniki:
• 1 kg śliwek
• 100 ml alkoholu o aromacie trawy żubrowej

• 200 ml wina czerwonego wytrawnego
• 300 g cukru
• 1 cytryna
Sposób przyrządzania:
Śliwki dobrze umyj, przetnij na pół i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier, wymieszaj dobrze z owocami i odstaw na kilka minut.

Rozgrzej rondel i włóż śliwki. Jak tylko owoce puszczą cały sok, dodaj czerwone wino i mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko płyn zredukuje się do połowy swojej objętości, wlej alkohol. Mieszaj nadal przez kilka minut, aby alkohol wyparował, a pozostał tylko aromat trawy żubrowej. Wtedy konfitura jest gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką. Konfitura śliwkowa jest idealna do pieczonego drobiu lub pasztetu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation