Kuchnia

Kulinaria

Miękkie pierniki dla zapominalskich
Składniki:
20 g drożdży
2 łyżki mleka
2 szklanki mąki pszennej
0,75 szklanki cukru pudru
1 jajo
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. W misce mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawami. Miód rozpuścić z masłem, przełożyć do miski z mąką, wbić jajko i rozczyn z drożdży. Dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wyciąć pierniki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation