Kuchnia

MIĘSA I WĘDLINY PASZTETY

"Domowa szynka pończoszanka"


Składniki:

2 kg ładnego schabu bez kości
10 jagód jałowca
1 łyżeczka majeranku
dwie główki polskiego czosnku
2 łyżki soli morskiej
2 łyżki brązowego cukru
1 pęczek tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek natki pietruszki
1 pończocha
kilka metrów sznurka
i... cierpliwość. ;)


Przygotowanie:

Mięso dokładnie myjemy i wycinamy jak najwięcej tłustych błonek, starając się zachować ładny kształt mięsa.

Do miski wsypujemy sól oraz cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, jagody jałowca, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i słodką paprykę.
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy lekko rozcierając.

Oczyszczony schab nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pozostawiamy w lodówce na pięć dni, każdego dnia przekładamy mięso na drugą stronę, ponownie nacieramy i odlewamy wodę.

Po pięciu dniach osuszamy szynkę papierowymi ręcznikami i wkładamy je w pończochę, zawiązujemy supełek, ponownie owijamy.

Następnie ściśle zawiązujemy ją sznurkiem, robimy na górze pętelkę i zawieszamy przy grzejniku w kuchni.

Mięso suszymy przez dziesięć dni.

Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z pończochy.
W zasadzie jest już gotowe, smakuje wybornie pokrojone na cieniutkie plasterki, ale będzie jeszcze lepsze kiedy poleży jeszcze dwa - trzy dni w pergaminie w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation