Kuchnia

drożdżowe i nie tylko

Nocny chleb owsiany:
(wg Jack Daniel's Cookbook)

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1 szklanka wrzącej wody,
3 szklanki mąki,
25 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych drożdży instant),
1/3 szklanki ciepłej wody,
1/4 szklanki melasy,
1 i 1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka masła

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do namoczonych płatków owsianych, kiedy tamte uzyskają mniej więcej tę samą temperaturę. Dodać również melasę, sól i stopione masło. Wszystko wymieszać.

2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki (jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dodać również trochę ciepłej wody). Przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie przygotować formę do pieczenia, wykładając papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba zarumieni się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation