Kuchnia

pycha

Tort - rewelacja; jeden z najlepszych w okresie bożonarodzeniowym. Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Blaty makowe są przełożone kremem waniliowym z mascarpone (tak, tak, ciągle nie mogę się przekonać do kremów maślanych). Warstwę dodatkową stanowi świeżo usmażona konfitura z pomarańczy, która nadaje odświętnego smaku i nutki pomarańczowej. Nasączony likierem pomarańczowym. Tort jest niezawodny, nie ma opcji by się nie udał, więc można robić w ciemno ;-). Przepis na blaty makowe pochodzi z dość starej publikacji z miesięcznika rolniczego (zmodyfikowany).

Składniki na blaty makowe:

300 g maku
270 g drobnego cukru do wypieków
8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)

Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego pokrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie można mak zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba sposoby są równie dobre i wypróbowane (gotuję jeśli zapomnę namoczyć na noc). Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

Do nasączenia:

50 ml likieru pomarańczowego
2 łyżki wody

Wymieszać.

Krem waniliowy:

600 g serka mascarpone, schłodzonego
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
5 łyżek cukru pudru (lub więcej, wg smaku)
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub nasionka z laski wanilii)

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by nie 'przebić' kremówki, tzn. nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:

150 ml konfitury pomarańczowej

Wykonanie

Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować.

Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation