Kuchnia

Owoce, desery, ciasta

Czekoladowa zapiekanka z gruszką
Składniki (na 4-5 porcji):
100 g mąki pszennej
70 g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 szklanka mleka
70 g gorzkiej czekolady
50 g masła
2-3 nieduże gruszki
szczypta soli
cytryna

Przygotowanie:
Gruszki obierz, wydrąż ich gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny- aby nie ściemniały. W misce wymieszaj mąkę, skrobię, sól i kakao. Jajka ubij z cukrem, gdy staną się puszyste, partiami dodawaj mieszankę mąki oraz mleko. Masło ii czekoladę rozpuść, lekko przestudź i połącz z resztą składników. Ciasto przelej do foremek do zapiekania, na wierzchu każdej porcji ułóż kawałki gruszki. Zapiekaj przez ok. 30 minut w 175 oC. Podawaj ciepłe (nie gorące).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation