Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

Cranberry Noel - Proste i Smaczne Przepisy

CRANBERRY NOEL
250g mąki,
175g miękkiego masła,
75g cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 łyżka mleka,
szczypta soli (jeśli używamy niesolonych orzechów),
40g posiekanej suszonej żurawiny,
30g posiekanych pistacji lub innych orzechów (np. pecan albo włoskich)
+ ewentualnie 1 białko do posmarowania boków ciastek,
+ ewentualnie 50g posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub wiórków kokosowych do obtoczenia boków.

Masło utrzeć na puch razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, solą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać, wsypać pistacje i żurawinę i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, z każdej z nich uformować wałek o średnicy ok. 4-5 cm. Można posmarować ciasto białkiem i obtoczyć wałeczki w drobno posiekanych pistacjach, płatkach, wiórkach itp. (ja tego nie robiłam). Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić na 5-7mm. plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec ok.12 minut w temp. 200 stopni, aż brzegi zaczną się lekko rumienić. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku.

Z proporcji wychodzi ok. 30-35 ciasteczek. Ja zrobiłam z podwójnej porcji ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation