Kuchnia

Smakowite obiady

Crepes Suzette (dla 4 osób)

Naleśniki:

250 g mąki,

szczypta soli,

2 jajka + 2 żółtka,

500 ml mleka, 3 łyżki cukru,

2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier),

3 krople ekstraktu waniliowego,

100 g masła

Sos:

150 g masła,

3-4 łyżki cukru,

skórka otarta z 1 cytryny,

100 ml soku i 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek,

75 ml likieru pomarańczowego,

50 ml koniaku

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka oraz żółtka i, stopniowo wlewając mleko, wyrabiamy ciasto na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodajemy cukier, likier, ekstrakt waniliowy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed smażeniem dodajemy 1 łyżkę zrumienionego płynnego masła i nieco cieplej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Na pozostałym maśle smażymy cieniutkie naleśniki (pierwszy sobie odpuszczamy, i tak będzie kiepski). Trzymamy w cieple. Robimy sos. Rozpuszczamy masło z cukrem, a gdy się zezłoci, dodajemy sok oraz skórkę z mandarynek i likier pomarańczowy. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Połową sosu nasączamy naleśniki, składamy dwa razy na pół i podgrzewamy w pozostałym sosie. Gorące polewamy koniakiem i po chwili podpalamy. Podajemy płonące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation