Kuchnia

Smakowite obiady

Makaron z dynią
Składniki na 2 porcje - makaron z dynią:

makaron fettuccine
1/2 małej dyni
1/2 filiżanki płynnej śmietanki 18 %
masło
3 szalotki
4 łyżki tartego parmezanu
Sól, pieprz, natka pietruszki, gałka muszkatołowa


Dynię obrać i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozpuścić masło, włożyć pokrojone cebulki, posolić i dusić pod przykryciem ok. 10 min., nie rumieniąc. Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić do miękkości. Dodać śmietanę, 2 łyżki parmezanu, posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Jesli sos jest zbyt gęsty, dodać gorącej wody. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron. Wymieszać, rozłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation