Kuchnia

pychotka...

Oponki z serka homogenizowanego | Miasto Kobiet

Oponki z serka homogenizowanego

Trudne do wymówienia, proste do upieczenie – oponki z serka homogenizowanego według tradycyjnego przepisu – na Tłusty Czwartek poleca Miasto Kobiet
oponki z serka homogenizowanego przepis

Trudne do wymówienia, proste do upieczenie - oponki z serka homogenizowanego według tradycyjnego przepisu - na Tłusty Czwartek poleca portal Miasto Kobiet

Delikatne w smaku, a jednak – tłuste. Co by nie mówić, oponki z serka homogenizowanego to klasyka cukiernictwa PRL’u, nieodłączny atrybut Tłustego Czwartku i modyfikacja przepisu kuchni angielskiej. Serowe oponki (czy to z domowego twarożku czy serka homogenizowanego) zachwycają wciąż małych i dużych. Miasto Kobiet poleca!

Składniki na cały talerz oponek:
2 opakowania serka homogenizowanego lub pół kilo zmielonego sera białego (twarożku)
1/2 kg mąki
pół szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej

Jak zrobić oponki z serka homogenizowanego?
Ubić jajka z cukrem i wymieszać z serkiem homogenizowanym (twarogiem). Następnie dodać mąkę i zagnieść na ciasto (nie powinno być lepkie w dotyku). Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a wewnątrz nich mniejsze otwory (jako formy można użyć kieliszka). Powstałe krążki smażyć na patelni na głębokim tłuszczu aż się zarumienią.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation