Kuchnia

Mięso, sałatki i nie tylko

Soczyste dramstiki z kurczaka w majonezie - - Tasty Blog - bloog.pl



Dramstiki z kurczaka zapiekane pod "pierzynką" majonezowo-musztardową. Dzięki temu, że pieczone są pod folią aluminiową wychodzą soczyste i aromatyczne. Mięso podałam z sałatą pekińską z sosem vinegrette.









1 kg dramstików z kurczaka (około 9 sztuk)

1 szklanka majonezu

4 łyżki ostrej musztardy

4 ząbki czosnku

1 kostka bulionowa drobiowa

1-2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki













Dramstiki myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zmiażdzony czosnek ucieramy na pastę z pokruszoną kostką rosołową, olejem, solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną pastą nacieramy mięso, przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Dużą blachę (tę z piekarnika) wykładamy folią aluminiową (zostawiamy sporo do zawinięcia), układamy mięso. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy grubą warstwą mięso. Zakrywamy folią (stroną matową do zewnątrz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i przeczemy przez 1 godzinę. 20 minut przed końcem odginamy folię, żeby dramstiki ładnie się zarumieniły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation