Kuchnia

PYSZNOŚCI 2

ciasto "prince polo"


Biszkopt :
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łżka oleju
2 łyżki kakao
Beza:
6 białek
25 dag cukru pudru
3 łyżki mąki krupczatki
10 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów
3 duże wafelki Prince Polo
Masa:
2 szkl mleka
20 dag cukru
5 żółtek
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy (mały 8g, jak duży 16g to połowę)
25 dag Kasia
Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier, po jednym żółtku. Masę delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia i olejem. Upiec biszkopt (20 min w temp.p. 170 C). 1 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzić mąkę i żółtka, wlać do gorącego mleka.Wystudzić budyń.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i dalej ubijać ok 3 min. Dodać mąkę krupczatkę, bakalie i 3/4 startych wafelków. Pianę wylać na blachę i posypać resztą wafelków.Piec 30 min najpierw w temp.p.190 C , zmniejszając do 150 C.Kasia utrzeć, dodawać po łyżce budyniu.Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę i przykryć je ciastem bezowym. Prince polo można na wierzchu popisać rozpuszczoną czekoladą(Ja polałam cały wierzch ciasta rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka można polać również gotową polewą czekoladową). Smacznego:) Ps. Blaszka moja ma wym.38x28 cm po zew. krawędzi a 33x25,5 po wewnętrznej stronie pieczenia

źródło http://www.mojeciasto.pl/przepisy/prince-polo-5603.html#.UkmomlOBWWE
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation