Kuchnia

tarty

Chrupiąca tarta z łososiem i oliwkami - Kobieta w INTERIA.PL


Niezwykle łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu tarta z łososiem i oliwkami smakuje rewelacyjnie. Polecamy wypróbowanie naszego przepisu!
Chrupiąca tarta z łososiem i oliwkami /©123RF/PICSEL
Chrupiąca tarta z łososiem i oliwkami
/©123RF/PICSEL

Składniki:

- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

- 250 g filetu z łososia bez skóry

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- jajko

- 1/2 szklanki startej mozzarelli

- 2 łyżki świeżego koperku

- 1/2 szklanki zielonych oliwek

- sól i pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj odrobiną tłuszczu.

2. Połącz ze sobą plastry ciasta, wałkując, tak by pasowały do rozmiaru blaszki (plus 1 cm na brzegi). Przełóż na blachę i piecz przez 10 minut.

3. Natrzyj łososia oliwą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

4. Wyjmij ciasto z piekarnika, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Następnie piecz jeszcze przez 5 minut, aż będzie chrupiące i złociste. Pokrój łososia i oliwki na kawałki, połóż na posypane serem i koperkiem ciasto. Wstaw do piekarnika jeszcze na 10-15 minut. Podawaj w towarzystwie sałaty.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Porcja: 450 kcal

Koszt: ok. 4,5 zł - dla 4 osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation