Kuchnia

PAPU

"Tort ziemniaczany " zwany pirogiem

Składniki

Ciasto

3 szkl mąki

1 kostka tłuszczu (u mnie masełko smarowne)

3 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz

ok 1 kg ziemniaków

2 szkl kaszy gryczanej

1 spora cebula

tłuszcz do smażenia

ok 1 szkl kwaśnej śmietany

sól, pieprz, majeranek, trochę kminku mielonego lub co kto woli

można też dodac sera białego ok 20 - 25 dkg

1 jajko do posmarowania ciasta



Ciasto

Drożdże rozpuścic z cukrem i wyrobic z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Ilosc mąki może się zmieniac w zależności od jej wilgotności, czasem potrzeba nawet 4 szklanek.

Farsz

Ziemniaki obrac, ugotowac, odlac zostawiajac jednak nieco wody (ok 3/4 szkl) Wsypac suchą kaszę, podusic ziemniaki tłuczkiem razem z kaszą i wodą, przykryc pokrywą, zawinąc w koc i odstawic na ok godzinę by kasza wypiła wilgoc. Następnie farsz ostudzic by był tylko ciepły.

Usmażyc cebulę na tłuszczu, dodac do farszu, doprawic przyprawami, wlac śmietanę i jeszcze raz wszystko wymieszac.

Ciasto podzielic na dwie części, rozwałkowac, jedną częśc wyłożyc na blachę 35 x 23 lub 40 x 25 na to farsz i drugą częśc ciasta, starając się aby ciasto górne i dolne nachodziło na siebie.

Wyrównac ciasto w blasze, ponakłuwac widelcem, posmarowac rozbełtanym jajkiem i piec ok 1 godz w 180" do ładnego zrumienienia wierzchu.

Podawac z ulubinym sosem, kefirem, maślanką, mlekiem, śmietaną, barszczem lub z czym tylko lubicie i uważacie że będzie smacznie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation