Kuchnia

Kuliniara

Kotleciki ryżowe - świetna alternatywa dla mielonych

Potrzebujemy

ok 250 g ugotowanego ryżu
2 małe jajka
3-4 łyżki bułki tartej
1 drobno posiekana cebulka
1 łyżka sosu Louisiana (np. z TEGO PRZEPISU) lub koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki soli i pieprzu
sok z połówki cytryny
Dodatkowo

100 g mięsa z wędzonej makreli
pół pęczka koperku


Wyrobienie kotlecików jest niezwykle proste. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ilość potrzebnej bułki tartej jest zależna od wilgotności ryżu i wielkości jajek. Ważne, aby masa wyszła gęsta i łatwo dała się formować w placuszki (będą się formować znacznie łatwiej jeśli zmoczymy wcześniej ręce).

Jeśli chcemy w jakiś sposób urozmaicić nasze kotleciki możemy dodać do nich np. posiekany koperek i mięso z wędzonej makreli.

Kotleciki smażymy z obydwu stron na gorącej patelni, tak aby były złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation