Design

Design

Kostka bananowa
Składniki:
biszkopt:
4 jajka
4 pełne łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru (proszku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z odrobiną soli i cukrem ubić na sztywną pianę. Teraz kolejno dodawać po jednym żółtku. Masę jajeczną połączyć z przesianą mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie, lecz energicznie wymieszać. Całość wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160C ok 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
ponadto:
masa do karpatki
250 ml nektaru bananowego
12 szt markiz z nadzieniem czekoladowym
250 ml śmietanki 30 %
3 banany

Wykonanie:
Przygotować masę karpatkową, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Biszkopt przekroić na 2 blaty. Każdy z nich lekko nasączyć w nektarem bananowym*.
Banany przekroić wzdłuż. Połowę poukładać na pierwszym blacie. Wyłożyć na nie 1/2 masy.
Markizy z obu ston wkładać do nektaru bananowego. Przytrzymać chwilę, żeby nasiąkły. Układać na masie.
Na ciastka kłaść pozostałe banany, a na nie resztę masy.
Wszystko przyłożyć drugim blatem biszkoptowym.
Kremówkę ubić na sztywno i posmarować wierzch i boki ciasta.
Przechowywać w lodówce.
*do nektaru bananowego można dodać kieliszek spirytusu
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation