Kuchnia

mniam!

Pieczone warzywa korzeniowe
z sosem jogurtowo-ziołowym
- 2 marchewki
- 2 duże ziemniaki (500g)
- 1 pietruszka
- 2 czarne rzepy
- 1 mały seler
- 2 buraki
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju (użyłam aromatyzowanego czosnkiem)
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka chili w proszku
sos:
- 200g jogurtu greckiego
- mały pęczek pietruszki, koperku i mięty
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki chili w proszku

1) Wszystkie warzywa obrać i pokroić na cienkie plasterki.
2) Wymieszać w misce z octem balsamicznym, olejem i przyprawami.
3) Rozłożyć równo na nasmarowanej blasze i piec w temperaturze 200 st. C
przez 50-60 minut, kilka razy mieszając całość.
4) W międzyczasie przygotować sos, mieszając jogurt
z posiekanymi ziołami i przyprawami i podawać z nim warzywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation