Kuchnia

Chleby, chlebki, bułeczki...

Bagietka | Apetyt na Ogród

Składniki:

500 g mąki „Bułki bagietki” (może być również poznańska)
10 g drożdży
2 łyżki soli
350 wody
dodatkowo: sezam, otręby orkiszowe do posypania



Wodę wlej do plastikowej miski o pojemności ok. 5 l.
Dodaj sól, drożdże rozrobione w odrobinie wody. Wymieszaj.

Następnie wsyp do miski mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.

Naczynie przykryj folią, jednak zostaw niewielką nieszczelność. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.
Następnie schowaj do lodówki na 12 godzin (na noc).

Ciasto wyjmij na stolnicę, oprósz lekko mąką. Podziel na 2 kawałki.

Każdy kawałek składaj kilka razy, zawijając krańce ciasta do środka.

Uformuj 2 bagietki.

Ułóż je na papierze do pieczenia.

Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie nasmaruj wierzch bagietek rozmąconym jajkiem i posyp sezamem i otrębami orkiszowymi.

Każdą bagietkę natnij ostrym nożem do papieru w trzech miejscach.



Piecz przez ok. 20 – 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 220 °C, w którym umieść naczynie z wodą.

Wystudź na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation