Kuchnia

Kucharzenie

Składniki:

250 g makaronu
3 papryki
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka tłustej śmietany
1 szklanka startego sera cheddar
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
sól, pieprz

Zacznijcie od upieczenia papryki. Rozgrzejcie piekarnik do 200'C. Paprykę umyjcie, osuszcie i wytnijcie z niej gniazda z nasionami. Pieczcie ok. 15-20 minut, aż zacznie robić się czarna. Upieczoną przełóżcie do worka foliowego i szczelnie zamknijcie na 10 minut, łatwiej teraz obierzecie ją ze skóry. Obraną paprykę zmiksujcie blenderem na gładką masę, odstawcie.
Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzućcie masło, dodajcie czosnek i smażcie 20-30 sekund, dodajcie mąkę cały czas mieszając, smażcie kolejne 30 sekund, dodajcie masę z papryki, wymieszajcie, wlejcie powoli mleko i śmietanę. Dodajcie gałkę, wędzoną paprykę, sól, pieprz i starty ser, wymieszajcie aż się ser rozpuści. Jeśli sos będzie za gęsty, dodajcie do niego odrobinę wody. Dodajcie do sosu ugotowany makaron, wymieszajcie, wyłóżcie na talerze. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation