Kuchnia

przystawki przekąski

Rukola, kurczak i miód, czyli sałatka doskonała

1 opakowanie rukoli (zazwyczaj 125g)
2 piersi z kurczaka (lub 1 z indyka), pokrojone w kostkę
100-150g sera żółtego (gouda, ementaler, ciekawie komponuje się też oscypek), pokrojonego w kostkę
ogórek, pokrojony kostkę
3-4 łyżki miodu
musztarda (rodzaj zależnie od upodobań, konsystencja najlepiej kremowa, bez widocznych ziaren gorczycy)
parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
olej i oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz i odrobina chilli
Etapy przygotowania

1
Kurczaka zasyp przyprawami, wymieszaj i wstaw do lodówki na min. godzinę (no chyba, że umierasz z głodu, wtedy nie czekaj). Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka. Gdy po chwili zrobi się biały dodaj miód. Smaż mieszając i utrzymując wysoką temperaturę aż kurczak będzie złoto-brązowy, pokryty skarmelizowanym miodem. Odstaw do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając (szybciej wystygnie, i co ważniejsze nie sklei się).
2
Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz (no chyba że na opakowaniu piszą, że już umyli, co raz nam się zdarzyło) i wrzuć do dużej miski. Dodaj kurczaka, ogórka, ser i odrobinę przypraw (tych samych, co do kurczaka).
3
Do filiżanki dodaj kilka łyżeczek musztardy, łyżeczkę miodu, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać trochę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Po nałożeniu na talerz posyp startym parmezanem (świeżo startym – nigdy nie kupuj tartego sera!).
4
Sałatkę można modyfikować na wiele sposobów – bardzo dobrze komponują się wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, brazylijskie, pekan lub pistacje) przygotowane podobnie jak kurczak, czyli patelnia, odrobina oleju, łyżka miodu i smażymy mieszając aż miód się skarmelizuje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation