Kuchnia

kulinaria

Tabbouleh
Bulgur wywodzi się z kuchni bliskowschodniej i powszechnie używa się go w krajach arabskich do przygotowywania tabbouleh, czyli sałatki warzywnej.
SKŁADNIKI
200 g kaszy bulgur lub kuskus
2 okazałe pomidory
1 ogórek
1 duża cebula
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
1 cytryna
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kaszę/kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Wody musi być tyle, aby przykryła kaszę/kuskus i sięgnęła 2 cm ponad jej poziom. Ogórki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Cebule drobno szatkujemy, tak samo jak pietruszkę i koperek. Pomieszać w misce wszystko razem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation